Gelukkig zijn in een nieuwe fase

Mensen en patronen waar we aan gehecht zijn, houden we vast omdat het ons een gevoel van veiligheid geeft. Soms passen nieuwe patronen toch echt beter.

Voor mijn kinderen maak ik voor hun 21e verjaardag een fotoalbum met een overzicht van 21 jaar. Voor mijn jongste is dat blijven liggen en ik heb hem en mijzelf beloofd dat ik het nu echt af maak.

Ik merk dat ik met gemengde gevoelens al die jaren door blader. Veel plezier, tederheid en dankbaarheid om de mooie jaren. Ook melancholie, een vaag verdriet.

Niet dat ik het over wil doen. Ik kijk met veel vreugde uit naar een nieuwe periode in mijn leven: een nieuw huis op een prachtige plek in het groen met een eigen werkplek, daar samenwonen met mijn lief. Weten dat mijn kinderen als mooie volwassen mensen het leven invullen zoals zij dat willen en daar op hun beurt blij mee zijn….

Afscheid nemen is het. Afscheid van een dierbare periode, loslaten en vasthouden. Veel van mijn coachgespreken gaan over het vasthouden en loslaten.

Nieuwe patronen

Loslaten wat voorbij is, vasthouden aan wat het heeft gebracht.Iedere keer zie ik weer hoe ingewikkeld dat is. Mensen en patronen waar we aan gehecht zijn, houden we vast omdat het ons een gevoel van veiligheid geeft. Soms passen nieuwe patronen toch echt beter.

Wat je altijd gewend was, past niet bij de nieuwe fase waarin je beland bent. Angsten die je ooit oploste door het toen meest effectieve gedrag, vragen nu om een andere aanpak in je huidige leven. Het vraagt moed en een nieuwe kijk om die patronen te zien, dat gedrag los te laten en nieuwe wegen uit te proberen. Tegelijkertijd is het goed je jouw oude oplossingen te herinneren. Het heeft je altijd houvast gegeven en geeft de mogelijk om nu voor de andere en beter passende oplossingen te kiezen.

Kinderen worden volwassen – hen nog als een kind behandelen past echt niet meer! Het is tijd om een volwassen relatie met hen aan te gaan en je tegelijkertijd met liefde en dankbaarheid te herinneren hoe zij de mensen zijn geworden die ze nu zijn.

Zo is het ook in de relatie met jezelf.

Jij bent volwassen en dat vraagt om nieuwe “volwassen” patronen, juist in de tijd van loslaten, koesteren en herinneren. Een volwassen relatie met jezelf aangaan en je tegelijkertijd liefdevol herinneren hoe jij de mens geworden bent die je nu bent. Welke kansen en beperkingen dat biedt. En daar gelukkig mee zijn. Ik wens jou dat.

Verder groeien als volwassene

Wil jij verder groeien als “volwassene”, juist in een tijd van terugkijken, loslaten, mijmeren en onzekerheden? Het lifelab helpt je gezond en met vertrouwen op weg naar de volgende gelukkige fase. Wil jij weten wat lifelab voor jou kan betekenen, heb je behoefte aan persoonlijke coaching of verdieping?

Laten we daar samen naar kijken in een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Meld je aan voor lifelab
creëer het succes dat je wenst