Vakantie van mezelf!

Ik word zo moe van mezelf. Ik analyseer me een slag in de rondte en uiteindelijk, ondanks alle inzichten en vergezichten wat ik zou kúnnen doen, verandert er niet echt iets. Ik wil vakantie van mezelf!

Deze verzuchting van Mariet hielp in mij 2010 om het lifelab te ontwikkelen. Ik vroeg me af hoe ik mijn coachees beter van dienst zou kunnen zijn zodat ze de patronen in hun leven niet alleen gingen doorzien, maar dat wat niet goed werkte ook echt anders zouden kunnen gaan doen. Vakantie nemen van de vanzelfsprekende patronen en daarna kiezen: welke oude zet ik voort en welke nieuwe wil ik inzetten?

Ik vroeg mijzelf af: Hoe heb ik mijn stappen gemaakt in mijn persoonlijke ontwikkeling? Wat heeft mij geholpen om de inzichten en tools uit training en coaching ook echt toe te passen in mijn overtuigingen over mijzelf, in mijn houding en mijn gedrag van alledag?
Want uiteindelijk gaat het daar toch om: Dat er ook echt dingen veranderen. Dat ik relaxter, gelukkiger en effectiever ben geworden.
Ik kwam tot de conclusie dat een combinatie van 5 dingen nodig is voor werkelijke verandering: inzicht, gereedschap, oefening, steun maar vooral een logische koppeling met een doel in je dagelijkse leven.

Inzicht in mijn patronen.

Als ik niet weet wat het in mij is dat niet werkt en hoe dat komt, weet ik ook niet waar ik moet beginnen met veranderen. Als ik niet weet waar ik sta, weet ik ook niet welke kant ik op moet lopen om bij mijn doel te komen…
Dus: een meting aan het begin van een traject die steeds opnieuw naast mijn resultaten gelegd kan worden is fijn. Ik vond er twee: de communicatiestijlen waarmee in een klap duidelijk werd hoe ik ontvangen word door anderen en welke automatische oordelen ik op de communicatie en het gedrag van anderen plakte. De communicatiestijlen laten licht schijnen op de buitenkant – dat wat we van elkaar zien.
De meting die als geen ander de kracht van de binnenkant laat zien is de Talentscan. Glashelder komt mijn bezieling en hoe ik die vorm geef naar voren. Maar ook de schaduwkanten van mezelf – hoe ik mijzelf keer op keer vastzet – én de mogelijkheden om mijn natuurlijke kracht in te zetten.

Gereedschap om inzicht om te zetten in acties en resultaten

Veel training en coaching die ik volgde was gericht op het ontwikkelen van een positief zelfbeeld. Toch, op de een of andere manier, bleef de bevestiging dat ik een goed, mooi en liefdevol mens ben niet “plakken”. Te vaak kwam ik mezelf tegen in een heldhaftige poging het gevoel weg te werken dat ik eigenlijk niet goed genoeg ben.
Zo ontstond de “fiets”. Een tool die inzicht geeft hoe evenwicht te bewaren tussen mijn negatieve en positieve overtuigingen over mijzelf. Zo leer ik mijzelf bijsturen, richting houden en genieten.

Oefening…

Een ingesleten patroon is niet met één keer anders doen verdwenen.
Er zijn tal van onderzoeken gedaan naar de tijd die nodig is om een nieuwe gewoonte echt aan te leren… 3 maanden is een mooi gemiddelde.
Ik deed een testje: Hoe lang duurt het om mijn schoenveters anders te leren strikken?
Zie youtube.com/watch?v=zAFcV7zuUDA. Maar daarover een andere keer meer.

Steun van mensen die in het zelfde schuitje zitten

Niet iedereen in je omgeving is altijd blij met het doorbreken van patronen. Het is fijn om samen met anderen op onderzoek uit te gaan hoe die fiets voor jou werkt. Leren in een empathische omgeving van mensen die je niets minder gunnen dan het allerbeste uit jezelf te halen. Deze mensen worden vrienden die je aanmoedigen door zelf een voorbeeld te zijn, die de moed hebben om je een spiegel voor te houden en je successen mee vieren.

De koppeling met je dagelijkse leven

Tools die na enthousiaste trainingsdagen met een paar weken weer in de vergeethoek terecht komen, inzichten uit coachingsessie die leiden tot de verzuchting “…. maar ik weet niet hoe ik dit toe moet passen”, dat wilde ik dus niet.
Door een doel te stellen in mijn dagelijkse leven en steeds te kijken langs welke weg ik dat doel al dan niet bereik, geef ik mijzelf de gelegenheid te oefenen met alle inzichten, gereedschap en ontvang ik feedback – zo werk ik goed, deze manier wil ik weer gebruiken of deze aanpak werkt niet… hoe komt dat? Hoe kan ik het anders doen?

Zo ontstond de formule van het lifelab. En inderdaad, het werkt! Het is ontzettend gaaf mensen in drie maanden in een intensief traject nieuwe capaciteiten van zichzelf te zien ontdekken én inzetten in hun dagelijkse leven en werk. Vakantie, nou nee, dat niet. Een fantastische reis, dat zeker!

Marc Lammerink creëerde in Portugal Monte Saraz. Een prachtige plek in het oude Alentejo waar in een oase van rust ook getraind kan worden. Een plek voor vakantie – niet van jezelf maar met jezelf.
Liggend in het herfstzonnetje bedenk ik mij: Waarom niet hier een lifelab starten met 5 dagen training en de toepassing daarna door middel van intervisie en coaching in Nederland koppelen aan je dagelijkse leven? De formule is iets anders dan het beproefde lifelab maar werkt vast ook prima!

Wil je mee?  Er kunnen maximaal 6 deelnemers mee tegen het zelfde tarief als het klassieke lifelab (reiskosten uitgezonderd).
Vier vakantie met jezelf gevolgd door 4 keer individuele coaching, 4 keer intervisie en een afsluitende trainingsdag.

Meld je aan voor lifelab
creëer het succes dat je wenst