De kunst van overleven en gelukkig zijn

Je bent matig gelukkig

Op een dag word je wakker en denkt: het moet anders. Zo wil ik mijn dagen niet meer beginnen. Ik ontspannen opstaan, zin hebben in mijn werk, plezier met mijn kinderen en in mijn relatie. Maar hoe? De wekker gaat, de plicht roept, de routine wordt afgedraaid en voor je het weet is er weer een dag voorbij. En de volgende. En de volgende.

Je staat kortom in standje overleven. Je bent matig gelukkig en denkt: er moet meer zijn in mijn leven dan dit.

“Al te lang ga ik van het een naar het ander en of ik daar energie van krijg is behoorlijk variabel. Ik merk dat er een kant in mij zit die de ruimte niet neemt en dat wringt met de routine van het dagelijks leven. Na het maken van de talentmeting, ben ik wel geschrokken van de hoeveelheid ‘overlevingscompetenties’ die ik inzet, maar ik ben vooral opgelucht omdat het ook aangeeft dat er heel veel ruimte voor ontwikkeling is.”

Overlevingskunst *)

Er is niks mis met overleven. Sterker nog, het is fijn dat je het kunt en noodzakelijk, zonder was je niet gekomen waar je nu bent. Het is wat je hebt aangeleerd op basis van advies en de commentaren die je vanaf je geboorte hebt gehoord: hoe je je moet gedragen, hoe je “er bij hoort”. Bij je familie, je cultuur, je vrienden. Mensen zijn erop gebouwd om ergens bij te horen. Onderweg raak je soms jouw eigen wijze kwijt, en zet je automatisch je overlevingsgedrag in vanuit de gevoelde noodzaak bij jouw groep te willen of moeten horen.

Overleven gaat over reactie op emoties die jou vertellen dat je er (misschien) niet bij hoort: de angst dat je het niet goed doet, niet leuk genoeg bent of niet genoeg doet.

Maar hoe zou het zijn als je, behalve je overlevingskunst, de manier zou weten waarop jij het beste uit jezelf kunt en durft in te zetten? Als je zou weten wat je kunt doen om je aan het begin én het einde van de dag ontspannen en tevreden te voelen?

Emoties niet langer automatisch te baas

Je kunt je gedrag veranderen en de emoties die jouw gedrag sturen niet langer automatisch de baas laten zijn. In een split second de afweging leren maken of de emotie en het gedrag passen bij het moment of voortkomen uit overlevingsgedrag dat niet (meer) nodig is. En kiezen voor gedrag waarmee jij het beste van jezelf kunt inzetten en energie krijgt in plaats van er langzaam op leeg te lopen.

Dat is in eerste instantie niet direct comfortabel of makkelijk. Het kan soms behoorlijk verdrietig zijn om naar jezelf te kijken en te zien wat je tot nu vanuit goede intenties gedaan hebt. En te aanvaarden dat het nu niet meer werkt. Naar jezelf te kijken met de wijsheid van dit moment en vrede te sluiten met het feit hoe je de dingen hebt aangepakt. Zien dat het een gewoontereactie is geworden geboren uit de wijsheid in jouw verleden.

Geen quick fix maar blijvend resultaat

Dus je kunt aan de slag: voelen, begrijpen, experimenteren en oefenen met gedrag dat je in eerste instantie niet automatisch inzet maar je wel in je achterzak hebt: jouw ontwikkelpotentieel. Een persoonlijke zoektocht langs jouw persoonlijke weg. Niet met een voorgeschreven stappenplan maar wel met ondersteuning door tools, leren van anderen, het delen van ervaringen en inzichten. Je leert jouw eigen gebruiksaanwijzing: op welke manier je geneigd bent te reageren. Wat niet meer voor je werkt en wat je nog meer in huis hebt om het anders en ontspannen te doen. Die gebruiksaanwijzing kun je de rest van je leven inzetten.

Dat levert je ontspanning, energie en plezier op. Momenten waarop je zonder angst voor commentaar van jezelf of anderen kan genieten van het beste in jezelf.

“Er zijn momenten dat ik mijn aantekeningen uit de lifelab map er weer bij pak: Als ik een spannend gesprek moet voorbereiden of als ik terugkijk op een situatie waar ik niet blij word van de manier waarop ik die heb aangepakt. Ik bereid me in het eerste geval voor op mijn valkuilen en hoe ik daar uit kan blijven. In het tweede geval weet hoe ik het de volgende keer kan aanpakken. En – misschien wel het belangrijkste – ik veroordeel mezelf niet maar zie mijn mogelijkheden. Dat geeft me inspiratie en energie.”

Wil je weten hoe dat kan? Maak een vrijblijvende kennismakingsafspraak met me. Dan kunnen we bekijken wat het beste bij jou past: een talenscancoaching of een combinatie van talentmeting, coaching, training en intervisie in het lifelab.

*) overleven gaat hier om het overleven in de situatie waar je geen zorgen hebt over eten en onderdak.

Meld je aan voor lifelab
creëer het succes dat je wenst